Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Η δικαίωση του ΒΑΝ έρχεται από το διάστημα;


Ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ίσως μπορούν να προβλέψουν ορισμένους σεισμούς λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωσή τους αναλύοντας ηλεκτρικές διαταραχές στην ιονόσφαιρα που ανιχνεύονται με δορυφόρους.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη (5 Ιουνίου 2008) το BBC, ένα τέτοιο σήμα από την ιονόσφαιρα ανιχνεύθηκε πάνω από την Κίνα λίγες ημέρες πριν από τον ολέθριο σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μια από τις μελέτες που λαμβάνουν υπόψη οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια εξέτασε 100 σεισμούς άνω των 5,0 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Ταϊβάν τις τελευταίες δεκαετίες. Διακριτές ηλεκτρικές ανωμαλίες στην ιονόσφαιρα είχαν ανιχνευθεί πριν από σχεδόν όλους τους σεισμούς με εστιακό βάθος έως 35 χλμ.
Οι ερευνητές πάντως είναι αισιόδοξοι: «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε μια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα σε ορισμένους σεισμούς και ορισμένα προσεισμικά σήματα» δήλωσε ο Μινόρου Φρόιντ, επικεφαλής αεροδιαστημικών υλικών και συσκευών στο Ames.
«Διατηρώ την επιφυλακτική αισιοδοξία ότι έχουμε ικανοποιητικά επιστημονικά δεδομένα και σχεδιάζουμε μια σειρά πειραμάτων για να τα επιβεβαιώσουμε» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη θεωρία της ομάδας του,τα πετρώματα του υπεδάφους δημιουργούν ηλεκτρικά ρεύματα καθώς αρχίζουν να συμπιέζονται τις ημέρες πριν από το σεισμό. Ως αποτέλεσμα, το έδαφος πάνω από την εστία της επικείμενης δόνησης αποκτά αρκετό θετικό φορτίο ώστε να επηρεάσει την ιονόσφαιρα.
Η ιονόσφαιρα, το στρώμα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 έως 600 χλμ, είναι φορτισμένη επειδή δέχεται την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίες.
Σύμφωνα με τη θεωρία, τα προσεισμικά επιφανειακά φορτία προκαλούν διακυμάνσεις στην πυκνότητα των ηλεκτρονίων και άλλων φορτισμένων σωματιδίων της ατμόσφαιρας.
Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: