Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Καντιώτης


Του Στέφανου Καραμούτσιου
Φλώρινα 1982…
Ήταν Χειμώνας προς Άνοιξη του 1982, όταν υπηρετούσα, νεοδιορισμένος καθηγητής τότε, στη Φλώρινα του Αυγουστίνου Καντιώτη (ζει ακόμη σε πλήρη άνοια έχοντας ξεπεράσει προ καιρού τα 100 χρόνια!).Η Φλώρινα παρά την πολιτική αλλαγή στέναζε κάτω από την μπότα της ιδεολογικής τρομοκρατίας και όχι μόνο του Καντιώτη, όταν με την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ (ήμουν τότε πρόεδρός της) και με την συνεργασία μερικών άλλων αξιόλογων Συλλόγων βγήκαμε ανοιχτά και καταγγέλλοντας το καθεστώς του Καντιώτη, καλέσαμε το λαό της Φλώρινας στην οριστική αποτίναξή του και στη χειραφέτησή του από τους παντοειδείς μηχανισμούς χειραγώγησης, που είχε στήσει από δεκαετίες ο πολυμήχανος Δεσπότης.

Οι Βρικόλακες του Μίσους…

Τότε Δημιουργήθηκε οξύτατη σύγκρουση και το θρησκευτικό παρακράτος έκανε επίδειξη δύναμης στη Φλώρινα. Αφού ο Καντιώτης μας αφόρισε, με οργανωμένες ομάδες φανατισμένων ρασοφόρων και έξαλλων οπαδών του και με καθημερινές λιτανείες, σταυρούς και βυζαντινά λάβαρα θέλησε να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην πόλη!(Παρεμπιπτόντως σ’ εκείνη τη σύγκρουση – ιστορικής σημασίας για τη Φλώρινα- η κυβέρνηση του Αντρέα μας άδειασε κυριολεκτικά! Να υπενθυμίσω ακόμη και τον έσχατο εξευτελισμό, όταν οκτώ χρόνια αργότερα, το 1990, με την προτροπή του Λιάνη και της περιβόητης Δήμητρας, ο ίδιος ο Ανδρέας, υπόδικος και καταγγελλόμενος παντοιοτρόπως προσέτρεξε τον Αύγουστο στη Μητρόπολη Φλώρινας και ευλογήθηκε από τον Καντιώτη, που χρόνια τον περνούσε γενεές δεκατέσσερες!)

Kαι τα Σημερινά Φαντάσματα…

Ποιον ενδιαφέρει σήμερα ο Καντιώτης; Και όμως κάτι ανάλογο ζούμε αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πόλη μας από τις παραθρησκευτικές ομάδες , τύπου Σπίθας και Σωτήρα, του περιβόητου ΠΑΜΕ, του κόμματος της πολιτικής…. Ορθοδοξίας ! Με παλαιοημερολογίτικη νοοτροπία και αντίστοιχο σκηνικό και τελετουργία κάθε βράδυ έχουμε και από μια Λιτανεία του ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συχνάζει η νεολαία. Έτσι κρατώντας τα λάβαρά τους προχωρούν φωνάζοντας τους πολιτικούς αφορισμούς τους, ενώ στις αντίστοιχες πάντα στάσεις παρεμβαίνει με τι ψαλμωδίες του ο επικεφαλής, ενώ η ομάδα ξεσπά σε κατάρες και αφορισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ καθώς και των ντόπιων συνεργατών τους.

Οι Σύγχρονοι Ζηλωτές της Ορθοδοξίας…

Άνθρωποι απλοί, ασκητικοί, αποφασιστικοί, με τα πρόσωπα σφιχτά και με μια βεβαιότητα που τσακίζει κόκαλα, αφού έχουν την πίστη ότι ανακάλυψαν την απόλυτη αλήθεια. Ένας είναι ο Θεός! Ο.. Στάλιν! Και ο προφήτης επί της γης η Αλέκα!Τους παρακολουθούσα προχθές στο Μώλο, όταν πέρασαν από τους καφενέδες της περιοχής, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο happening Καντιώτικης κοπής.Ήταν ένα γλυκό σούρουπο και παρακολουθώντας αυτό το σουρεαλιστικό πολιτικο-θρησκευτικό θέαμα θυμήθηκα τον Καντιώτη και τη Φλώρινα!...Σε ένα διπλανό τραπέζι καθόταν ο παλιός συμμαθητής μου και πάλαι ποτέ καθοδηγητής του ΚΚΕ, ... Τι άραγε σκεφτόταν;

Πάντως τις δικές μου σκέψεις διέκοψε απότομα ο ξάδερφός μου ο Δημήτρης, με τον οποίο περπατούσαμε μαζί:
- Κρίμα τα παιδιά! Αν όμως χθες ήταν γραφικοί, σήμερα είναι επικίνδυνοι!Αλήθεια ποιος λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να διαφωνήσει σοβαρά μαζί του;
ΠΗΓΗ: 1) Νεα από τα Γιάννενα και την Ήπειρο
2) Η σύνθεση (φωτογραφία και μαντινάδα) από το πάντα εύστοχο Σατιρίζοντας την Επικαιρότητα) του Κρητικού Φάνη Ξημεράκη

1 σχόλιο:

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Να αναφέρεις τη πηγή
κάνε μου αυτή τη χάρι
να έρθουν και στο Κρητικό
φίλε "μικρό κελάρι"