Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Άγγελος Ράπτης

Λίγο καθυστερημένα αναδημοσίευση από τη "Χιακή Φωνή":
"Τραγικό δυστύχημα την τελευταία μέρα των διακοπών…, του Θ. Πυλιώτη



Διακοπές στη Χίο είχε έρθει ο συνταξιούχος καθηγητής Άγγελος Ράπτης από τα Γιάννενα μαζί με τη σύζυγό του Ευγενία Καρακώστα , έμελλε όμως την τελευταία μέρα παραμονής του στο νησί να χάσει τη ζωή του πέφτοντας θύμα ενός παράξενου τροχαίου.
Την ώρα που αμέριμνος μαζί με τη σύζυγό του χαιρόταν την πρωινή κυριακάτικη βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόμο του Καρφά, της πιο τουριστικής περιοχής του Χίου, τον χτύπησε αυτοκίνητο που κατέβαινε από κάθετο κατηφορικό δρόμο με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ένας 58χρονος, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει τη νυχτερινή του βάρδια σε ξενοδοχείο της περιοχής. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έσβησε η μηχανή, «κοκάλωσε» το φρένο και στην προσπάθειά του να μην πέσει στη θάλασσα όπως κατέβαινε με ορμή, πέρασε κάθετα τον κεντρικό δρόμο «έκοψε» το τιμόνι, ο μπροστινός τροχός ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και χωρίς να το καταλάβει χτύπησε τον αμέριμνο επισκέπτη του νησιού…
Η είδηση, ένα δίστηλο στον τοπικό τύπο, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να προσέχουμε όλοι, είχε εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στην ιδιαίτερη πατρίδα του άτυχου καθηγητή όπου την Τρίτη σε βαρύ κλίμα έγινε η ταφή του στα Γιάννενα.
«Ο Άγγελος Ράπτης, γεννηθείς το 1937, πατέρας δύο παιδιών, διέγραψε μία πολύχρονη γόνιμη  εκπαιδευτική καριέρα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προσφέροντας σημαντικό έργο εντός κι εκτός διδασκαλικής αίθουσας. Προσφορά που αναγνωρίζεται ευρέως από ανθρώπους οι οποίοι ευτύχησαν να τον έχουν καθηγητή.
Παράλληλα, διετέλεσε επί σειρά ετών κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος, μέλος και Πανελληνίων καθηγητικών ενώσεων, δίνοντας μεγάλες μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων του και για μία καλύτερη εκπαίδευση στην χώρα μας», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» που αναδημοσιεύει και το τελευταίο άρθρο του αείμνηστου εκπαιδευτικού στη στήλη του «Θέμα Διαβούλευσης» λίγο πριν φύγει για αυτές τις διακοπές χωρίς επιστροφή.
«Είναι αλήθεια ότι τη διαβούλευση ως έννοια στο στίβο της πολιτικής μας ζωής, την πρόβαλε η κυβέρνηση του Γ’ ΠΑΣΟΚ (δια του Γ. Ραγκούση!). 
Επειδή, όμως, όλο και περισσότερο ακούγεται, αλλά ελάχιστα έως καθόλου δεν τη βιώνουμε κατά την πορεία των εξελίξεων, καιρός είναι, τώρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια εξουσίας, με πρωθυπουργό τον κύριο Γ. Παπανδρέου, να γίνει δημόσια διαβούλευση, σχετικά με το αν και κατά πόσο γίνεται πραγματική διαβούλευση με όρους επιστημονικούς ή πρόκειται για ένα νέο είδος πολιτικού εμπαιγμού, δουλέματος, κατά τη συνήθεια των ανθρώπων. Φτάνει πια…
Άγγελος Ράπτης»
Το σίγουρο είναι ότι η ζωή δεν γυρίζει πίσω.
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτό τον άνθρωπο που ήρθε στη Χίο και έχασε τη ζωή του, ο Δήμος του νησιού (ενώ παρούσα πρέπει να είναι και η τοπική ΕΛΜΕ) θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά ώστε να ληφθούν μέτρα ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως στον Καρφά, ώστε να μην χάσει άλλος άνθρωπος τη ζωή του σε τροχαίο την ώρα που αμέριμνος απολαμβάνει την ομορφιά του τοπίου…
Θοδωρής Πυλιώτης (chiosnews)"
Θα τον θυμάμαι πάντα τον Άγγελο με αγάπη και σεβασμό για το ήθος και την αγωνιστικότητά του, από τους καθηγητές εκείνους που πάντα ενέπνεαν σεβασμό σε ό,τι έλεγαν, στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, σε όλους τους μεγάλους αγώνες του κλάδου, τότε που παλεύαμε (ακόμα) να ανεβούμε εκεί που μας αξίζει σαν εκπαιδευτικοί, σαν επιστήμονες και άνθρωποι. Δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε το όραμα να μείνει όραμα και ίσως ο Άγγελος να έφυγε με αυτό το παράπονο. Από τη γενιά των καθηγητών που ήταν και δικοί μας καθηγητές. Τι άσχημο να αποχαιρετάς έτσι, ένα τέτοιον άνθρωπο, που έφυγε τόσο αδόκητα και άδικα! ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ Άγγελε...(δεν μπορώ να εκστομίσω το "ΑΝΤΙΟ"). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: