Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

'Αλλο άνθρωποι, άλλο υποψήφιοι!


Οι πανελλήνιες του αλαλούμ - όταν το λάθος "διορθώνεται" με λάθος

 
Οποιος έλυσε σωστά το λάθος θέμα παίρνει άριστα! Αυτό ακριβώς θα συμβεί φέτος με τη Φυσική κατεύθυνσης που εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα και για την οποία οι χειρισμοί της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) έχουν προκαλέσει αλαλούμ και σύγχυση στους υποψηφίους. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία από την πειραματική βαθμολόγηση, περισσότεροι από δέκα στους εκατό υποψηφίους κατόρθωσαν να λύσουν σωστά το επίμαχο - λάθος - θέμα!
Σε συνδυασμό με άλλες αστοχίες, όπως η επιλογή ενός ιδιαίτερα απαιτητικού κειμένου της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ στη Νεοελληνική Γλώσσα το οποίο η ίδια η συγγραφέας του δήλωσε (στο «Βήμα») ότι δεν θα επέλεγε ή τα «ερωτήματα που επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία των δεδομένων με τον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται» στη Βιολογία, έχει προκληθεί αναστάτωση στους χιλιάδες υποψηφίους που εξακολουθούν να διαγωνίζονται και στις οικογένειές τους.
Επιπλέον, τα δυσκολότερα από πέρυσι θέματα που έχουν επιλεγεί σχεδόν σε όλα τα μαθήματα μέχρι τώρα και οι περισσότερες θέσεις εισακτέων προοιωνίζονται αισθητή πτώση των βάσεων.
Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αυτά συμβαίνουν επειδή, λόγω προεκλογικής περιόδου, δεν υπάρχει αίσθηση πολιτικής ευθύνης. «Υπάρχει χαλάρωση παντού, η χώρα είναι ακυβέρνητη και καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αν τέτοια λάθη γίνονταν όταν ήμουν υπουργός, θα είχαν όλοι ζητήσει να φύγει η κυβέρνηση. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και κατήγγειλε γενικά και αόριστα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκε καν. Επίσης έχω την εντύπωση ότι τα μέλη της ΚΕΕ είναι της άποψης ότι τα θέματα πρέπει να είναι όσο δυσκολότερα γίνεται. Εγώ προτιμούσα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να διακρίνονται οι άριστοι αλλά να μπορούν να γράψουν όλοι».
Τη γνώμη ότι δεν αλλάζεις υπουργό Παιδείας παραμονές των εξετάσεων εξέφρασε και η πρώην αρμόδια για τις Πανελλαδικές, υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Ο κ. Αρβανιτόπουλος κι εγώ δεν μπορούσαμε να μείνουμε ως πολιτικά πρόσωπα. Ομως δεν καταλαβαίνω ποια ήταν η ανάγκη να αντικατασταθεί ο κ. Μπαμπινιώτης. Ενδιαφέρονταν για τις εξετάσεις αυτοί που το αποφάσισαν; Παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχει γνώση της διαδικασίας και είναι και πανεπιστημιακός. Η νυν υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κ. Κιάου είναι εξαίρετη, όμως δεν έχει άμεση γνώση Παιδείας και εξετάσεων».
Αλλά και ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι εάν χειριζόταν ο ίδιος τις εξετάσεις, θα καλούσε σε διαβούλευση τα μέλη της ΚΕΕ για να εξετάσουν ψύχραιμα το θέμα, προτού οδηγηθούν σε εσπευσμένες αποφάσεις. «Δεδομένου ότι τα μέλη της ΚΕΕ δεν άλλαξαν ούτε από την κ. Διαμαντοπούλου, ούτε από εμένα, ούτε από την κ. Κιάου, συμπεραίνω ότι όσα έγιναν οφείλονται μάλλον σε απουσία συζήτησης. Οταν προκύπτουν τέτοια θέματα, πρέπει να γίνεται ένα Συμβούλιο με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα, ώστε να αποφεύγονται σπασμωδικές ενέργειες. Ισως εκδηλώθηκε εδώ κάποια έλλειψη εποπτείας». Επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης συμφώνησε με τη γνώμη της κ. Αρβελέρ ότι το κείμενό της που επελέγη στις εξετάσεις ήταν πολύ απαιτητικό. «Ούτε εγώ θα επέλεγα τέτοιο κείμενο» είπε.
Από τη ΝΔ, ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «η βιαστική ακύρωση του προβληματικού ερωτήματος Γ4 και η εξίσου βιαστική όσο και ενοχική ακύρωση της ακύρωσης της βαθμολόγησής του προκάλεσαν σύγχυση, αναξιοπιστία και σοβαρό πλήγμα στην ψυχολογία των υποψηφίων και των γονέων τους».
Τέλος, σύμφωνα με τον έως πρότινος υπεύθυνο διεξαγωγής των εξετάσεων κ. Χάρη Μπαλίκο η παλινωδία οφείλεται σε εσπευσμένη αντίδραση της ΚΕΕ όταν η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση: «Νομίζω πως ήταν μια παραπλάνηση λόγω της ανακοίνωσης της ΕΕΦ, από την οποία τα ταλαιπωρημένα από το αναγκαστικό ξενύχτι μέλη της ΚΕΕ παρασύρθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: